Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι )

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  Το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ αποτυπώνει την κατάσταση του κλάδου που έχει πληγεί από μαζικές απολύσεις (ιδιαίτερα του πιο αγωνιστικού του κομματιού) και της ανασφάλειας που προκαλούν οι εργασιακές εξελίξεις, αλλά και την προσπάθεια των εργοδοτών να εξοβελίσουν κάθε φωνή αντίστασης από το σωματείο.
 Σηματοδοτεί μία συντηρητική μετατόπιση, με την απατηλή ελπίδα ότι η πρόσδεση στο άρμα της εργοδοσίας θα αποτρέψει τη νέα υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή της δημοσιογραφίας σε μέσο για τον έλεγχο της κοινής γνώμης. .
  Οι δυνάμεις του κατευνασμού και του συμβιβασμού, της υπονόμευσης κάθε απεργιακής κινητοποίησης και του στιγματισμού των δυνάμεων της αριστεράς βρήκαν έκφραση στο ψηφοδέλτιο των «Ενωμένων Δημοσιογράφων», που βγήκε πρώτη δύναμη με τρεις έδρες. Το ψηφοδέλτιο στηρίχτηκε ανοικτά από την προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη (ασχέτως αν ο τελευταίος απέδρασε μετά το φιάσκο της ΕΡΤ), αντανακλώντας την προσπάθεια του συστήματος να παρέμβει στα εσωτερικά του κλάδου. Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» είναι ο γνήσιος εκφραστής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται για ένα ακόμη γύρο σφαγών στα εναπομείναντα «καλά» μαγαζιά. 
Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε υπό την μεγάλη πίεση της άποψης ότι οι απεργίες είναι αναποτελεσματικές και αρνητικές, ότι αυτές κλείνουν τα μαγαζιά και όχι η κυβέρνηση και οι εργοδότες. Κι αυτό όταν η απλήρωτη εργασία, οι τρομακτικές μειώσεις μισθών και οι μαζικές απολύσεις δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προμηνύει τίποτα καλό για τον κλάδο. Θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες για να δώσουν τη χαριστική βολή, με κατάργηση του αγγελιοσήμου και νέες μαζικές απολύσεις, ιδιαίτερα των συναδέλφων που πρωτοστατούν στους αγώνες και εξακολουθούν να στοχάζονται ελεύθερα.
Παρά τον αγώνα που δίνουν σταθερά εντός και εκτός ΕΣΗΕΑ οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, δεν κατάφεραν τελικά να βγάλουν έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για 39 ψήφους. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή πήρε λιγότερες ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές- 250 έναντι 291- και με βάση το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο για τις εκλογές στα συνδικάτα δεν κατάφερε να επανεκλέξει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. Το συνολικό ποσοστό ωστόσο της Πρωτοβουλίας παραμένει υψηλό (7,89%) και είναι από τις υψηλότερες επιδόσεις σε συνδικαλιστικό επίπεδο, συνδυασμού που εκφράζει τη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά.
Χαιρετίζουμε τους 250 αγωνιστές και αγωνίστριες που μας τίμησαν στις εκλογές και δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε μαζί τους και μαζί με εκατοντάδες νέους και παλιότερους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στους δρόμους του αγώνα. 
  Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος έχασε την πρώτη θέση και πέρασε στη δεύτερη, κερδίζοντας μία παραπάνω έδρα και ενισχύοντας ελαφρά τη δύναμη της. Η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την αντανάκλασή της και στο δικό μας χώρο, όχι όμως με εντυπωσιακά αποτελέσματα και το χώρο της Συσπείρωσης να χαρακτηρίζεται από την ταλάντευση ανάμεσα στην αγωνιστική επαγγελία και τη διαχειριστική κατάληξη.
Η Δημοσιογραφική Συνεργασία, η προσκείμενη στο ΠΑΜΕ παράταξη καταβαραθρώθηκε, κερδίζοντας οριακά μία έδρα, πληρώνοντας το τίμημα των μαζικών απολύσεων στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και τον 902, αλλά και την άρνησή της να συμβάλλει σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής. Δεν μπορείς να έχεις μία αγωνιστική ρητορική κατά πάντων και την ίδια στιγμή ελαφρά την καρδία, επικαλούμενος επιχειρήματα ανάλογα με αυτά των υπολοίπων εργοδοτών, να στέλνεις συντρόφους και συντρόφισσες με πολλά χρόνια δουλειάς και αγώνα, στο σπίτι τους αδιαφορώντας για το πώς τα βγάζουν πέρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αν και οι υποψήφιοι των αριστερών ψηφοδελτίων (ΔΣ, μικτό, μορφωτικό, πειθαρχικά) ήταν κοντά στα 200 άτομα, σε αρκετούς επιμέρους αγώνες μέσα στη διετία, η ενεργή παρουσία δεν ξεπέρναγε αθροιστικά τα δέκα άτομα και κατά κανόνα ήταν τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Η αδράνεια και οι εκλογικές προσμονές θρέφουν τη συντήρηση και ενισχύουν τους πιο γνήσιους εκφραστές της. Η κατάσταση αυτή και μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
 Αν και το αποτέλεσμα ήταν συνολικά κακό για τις δυνάμεις της αριστεράς, θα επιδιώξουμε ακόμα πιο ενεργητικά να βρεθούμε μαζί τους στους κοινούς αγώνες που θα γίνουν όλο και πιο σκληροί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η οικονομική κρίση θα βαθαίνει και θα κλιμακωθεί η επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των ΕΕ – ΔΝΤ διεκδικώντας τον εξωστρεφή και κλιμακούμενο, ως προς την κατεύθυνση προσανατολισμό τους.
Οι δυνάμεις της παραδοσιακής δεξιάς, οι Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία, βγήκαν ενισχυμένοι, με δύο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η επιτυχία τους οφείλεται στις παλαιοκομματικές μεθόδους, υποσχέσεων και βολέματος (βλέπε οικονομικά βοηθήματα) αλλά και στο μεγάλο μέρος των συνταξιούχων που εξακολουθεί να ονειρεύεται τη «χρυσή» εποχή της ΕΣΗΕΑ-συντεχνία. Οι δύο άλλες παρατάξεις, ΚΕΔ και Μαχόμενοι κατάφεραν να πάρουν μία έδρα. Η πρώτη μάλιστα αποδυναμώθηκε σημαντικά έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα υιοθετήσει μία ακροδεξιού τύπου ρητορική και  πολιτική υπονόμευσης ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας του ΔΣ, ενώ η δεύτερη κατάφερε παρά το ασαφές πολιτικό της στίγμα να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2011.
 Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή παραμένει στις επάλξεις του αγώνα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οριστική ανατροπή εντός και εκτός ΕΣΗΕΑ των πολιτικών που έφεραν τους εργαζόμενους και κατ' επέκταση τον κλάδο στο σημερινό χάλι. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την ενωτική συμπαράταξη στη δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου, ενώ παράλληλα θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού ανατρεπτικού αντικαπιταλιστικού πόλου αναβαθμίζοντας και τη δική μας λειτουργία και συμβολή, στην κατεύθυνση μιας συνολικής ανασυγκρότησης του συνδικαλισμού στο χώρο και του Συνδικάτου των ΜΜΕ. Η διετία που έρχεται θα είναι μία ακόμη πιο δύσκολη περίοδος για όλους. Περίοδος που μπορεί να γεννήσει νέες ελπίδες, μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: