Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

"Μεταβατική" κοροϊδία σε εργασιακή ζούγκλα

Αυτές τις μέρες στην ΕΡΤ, γίνονται ενημερώσεις από τους νομικούς συμβούλους των ομοσπονδιών, για το «μεταβατικό» εργασιακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. Για τις αντιδράσεις (νομικές και άλλες) δεν θα αναφέρουμε τίποτα, είναι άλλωστε σε εξέλιξη. Eκτός από τη μάχη να μην περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, έχουμε και σαφή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας (και υπέρτερης του εθνικού δικαίου) για τις ομαδικές απολύσεις.

Ο στόχος για τον οποίο γίνεται η αναφορά, είναι η ενημέρωση των εκτός ΕΡΤ, που με τόση θέρμη εκφράζουν τη συμπαράστασή τους και έκαναν τον αγώνα αυτό και δικό τους, γιατί είναι και στο επίπεδο των εργασιακών εξελίξεων και στο επίπεδο της ενημέρωσης και του πλουραλισμού.


Σύμφωνα λοιπόν με τους δικηγόρους:

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ των οποίων η σχέση εργασίας θα καταγγελθεί και θα λάβουν αποζημίωση, ως απολυμένοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας (υπολογίζεται και ως συντάξιμος χρόνος).

Όσοι υπογράψουν τις δίμηνες-τρίμηνες συμβάσεις στο νέο φορέα, θα αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα προβλήματα:

Δεν μεταφέρεται η προϋπηρεσία τους και θεωρούνται «νέες προσλήψεις», με μισθολογικές επιπτώσεις αρνητικές.

Δεν είναι δεδομένο ότι θα πρόκειται μόνο για συμβάσεις εργασίας, αφού όπως κυκλοφόρησαν κυβερνητικοί κύκλοι, θα εφαρμοστούν και συμβάσεις έργου (άρα ο απολυμένος πρέπει να γίνει «επιτηδευματίας» και να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και για το δελτίο παροχής).

Όταν λήξει η σύμβαση περιορισμένου χρόνου, δεν θεωρείται (ως προς το τυπικό σκέλος) απόλυση, άρα δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Καμαρώστε δίλημμα: Ένα χρόνο στο επίδομα ανεργίας (και συντάξιμος χρόνος), ή ένα τρίμηνο αποδοχές (με «διαγραφή» της προϋπηρεσίας) και μετά όχι επίδομα, όχι συντάξιμος χρόνος, δηλαδή αρνητική διαφορά εννέα μηνών.

«Φυσικά» στο νέο τοπίο που ονειρεύονται, θα βρουν θέση και οι συμβάσεις που εξασφαλίζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδοχές για τους εργολάβους της τροϊκανής προπαγάνδας, «συμπιέζοντας» τις αποδοχές των «κανονικών» εργαζομένων, ώστε να προκύψει το «πλεόνασμα» για να αξιοποιηθεί προς τους λίγους κι εκλεκτούς.

Συνεπώς οι δίμηνες-τρίμηνες που προωθεί η κυβέρνηση, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν, "έλα δούλεψε χωρίς δικαιώματα, για να σε απολύσω μετά, αφού λόγω της κατακραυγής με το λουκέτο στην ΕΡΤ, δεν μπόρεσα να προωθήσω τα σχέδιά μου τώρα".

Στο αντεργατικό αμόκ που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση δεν βρήκαν θέση εκδοχές για σενάρια διευκόλυνσης για πρόωρη συνταξιοδότηση και για διευκόλυνση μετακίνησης για κάλυψη κενών αντίστοιχης πάντα ειδικότητας, σε φορείς που έχουν καταγράψει κενά. Τόσο μίσος και τόση διάθεση για «αίμα» εργαζομένων.

Αναγκαία αυτή η ενημέρωση, για να μάθει και να καταλάβει ο κόσμος τι πάνε να κάνουν, που φυσικά αποτελεί «πιλότο» και για άλλους εργασιακούς χώρους, που τους έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: