Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Eπικοινωνία 94 FM: περιεχόμενα νέων απεργιακών εκπομπών

Απεργιακή Εκπομπή - Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου


Μια εφ ‘όλης της ύλης συζήτηση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο, έγινε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, από τις 10 πμ ως τη 1 μμ, στον  Επικοινωνία 94FM, με επίκεντρο τις απολύσεις, τις κυβερνητικές εξαγγελίες για "λιγότερο δημόσιο" αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι αποφάσεις στην ζωή των πολιτών και στην κοινωνία.
Την συζήτηση  συντόνισε η δημοσιογράφος του σταθμού Ματίνα Κουντουρογιάννη, ενώ ζωντανά στο studio παρευρέθησαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους του δημοσίου, εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το μέτρο της διαθεσιμότητας και έγιναν τηλεφωνικές παρεμβάσεις με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Από τα μικρόφωνα του ‘’Επικοινωνία’’:
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, επεσήμανε ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τον δημόσιο τομέα που υπάρχει για να εξυπηρετεί τα δημόσια αγαθά και κάποιες κοινωνικές ανάγκες. «Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, για την καθαριότητα στους δήμους, την υγιεινή, την αποχέτευση, το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους, ακόμη για τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και για τις πιο ‘’γραφειοκρατικές’’ υπηρεσίες  όπως ο φορολογικός έλεγχος  που φέρει έσοδα στο κράτος, ο περιβαλλοντικός και πολεοδομικός έλεγχος που λειτουργεί με κανόνες που όλοι μαζί έχουμε θεσπίσει και που περιγράφονται στο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα απέναντι στη ζωή ή την περιουσία. Όλα αυτά είναι δημόσια αγαθά και υπάρχουν γιατί ως κοινωνία είχαμε και έχουμε επιλέξει σε ποιά πράγματα να δίνουμε μια προτεραιότητα» σημείωσε η κα Κουτσούμπα.
Λέγοντας ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να αποτελεί τρόπαιο που να θέλουν να το προσαρμόσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι στο δημόσιο συμφέρον εξέφρασε την άποψη ότι αναπτυγμένες χώρες που υπήρξαν πρότυπο, όπως η Σουηδία ή η Δανία, έχουν ένα πολύ μεγάλο δημόσιο τομέα «όχι γιατί θέλουν να ‘’βολέψουν’’ κόσμο αλλά γιατί προστατεύουν πραγματικά τις κοινωνικές παροχές». Παράλληλα υποστήριξε ότι μαίνεται ο αγώνας μέσα στον δημόσιο τομέα «μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων που καταλαβαίνουν ότι ο εργοδότης τους είναι ο ελληνικός λαός και θέλουν να προσφέρουν και από την άλλη πλευρά των εκάστοτε κυβερνώντων και των παρατρεχάμενών τους που διαχρονικά κοιτάζουν πώς το δημόσιο αγαθό θα κοπεί στα μέτρα των συμφερόντων που εξυπηρετούν, συμφέροντα τρίτων».
Ο κ. Λυμπέρης Τσάμπρας, μηχανικός, από το Σωματείο Υπαλλήλων του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην χώρα μας σε μεγάλο βαθμό όπως λειτουργεί το δημόσιο ικανοποιεί παραδοσιακά τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα.  «Όχι όμως του ιδιώτη ή του ιδιωτικού υπαλλήλου που του έχει κατέβει ο μισθός αλλά τα συμφέροντα του εργολάβου» τόνισε. Εξήγησε ότι το ελληνικό δημόσιο εμφανίστηκε κατ΄ επανάληψη εγγυητής στα δάνεια ιδιωτών και μεγάλων επιχειρήσεων από τις τράπεζες για πολυδάπανα έργα, ότι σε πολλές περιπτώσεις εργολαβιών χαρίστηκε σεσκάνδαλα υπερκοστολόγησης, πλαστών τιμολογίων κτλ. και ότι αντίστοιχα ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο όχι λίγες φορές έγιναν και ευνοϊκές ρυθμίσεις και δόθηκαν επιδοτήσεις, δεν είναι καθόλου ‘’υγιής’’ καθώς απομυζεί τον δημόσιο τομέα για να μπορεί να επιβιώνει και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από έργα χρηματοδοτούμενα με δημόσιο χρήμα.
Ο κ. Ηλίας Λοΐζος από τον Συλλ. Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής ανέφερε ότι με την διάλυση της εργασίας, οι εργαζόμενοι δέχονται μία επίθεση που απειλεί άμεσα την ζωή τους. Τόνισε όμως ότι οι ίδιοι με τον αγώνα τους μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.  Παράλληλα συμπλήρωσε ότι στο δημόσιο δεν αποφασίζουν οι απλοί εργαζόμενοι για το τί θα παραχθεί, πώς θα παραχθεί και πώς θα αποδοθεί το παραγόμενο προϊόν στον πολίτη. Το πάνω χέρι και το ‘’διευθυντικό δικαίωμα’’το έχει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος που υλοποιεί πολιτικές ή και κομματικές αποφάσεις και ο κάθε προϊστάμενος που διορίζεται από τα υπουργικά γραφεία. «Η εμπειρία όμως που έχουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν όσοι παρακολουθούν τα πράγματα από τα γραφεία τους και τις περισσότερες φορές δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δουλειά» πρόσθεσε ο κ. Λοίζος συμπεραίνοντας ότι «χάριν στη δουλειά αυτών των απλών ανθρώπων έχουμε σήμερα το δημόσιο αγαθό».
Στο σταθμό μίλησαν επίσης τηλεφωνικά:
Ο κ. Ηλίας Σιώρας, γιατρός στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέλος της ΕΙΝΑΠγια την κατάσταση στο χώρο της Υγείας στην χώρα μας την οποία χαρακτήρισε τραγική και από την άποψη των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των υγειονομικών και από την άποψη των παροχών προς τους ασθενείς. Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο και στην ολοένα αυξανόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας, υποστηρίζοντας ότι ο  κόσμος καλείται να πληρώνει όλο και περισσότερο για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια πλέον και στα δημόσια νοσοκομεία, όπως π.χ. για πολλές εξετάσεις που δεν αναγνωρίζει ο ΕΟΠΠΥ και βέβαια στον ιδιωτικό τομέα όπου η Υγεία κοστίζει πολύ ακριβά, όπως κοστίζει και η φαρμακευτική θεραπεία. Εξειδικεύοντας σε δύο πολύ βασικούς δείκτες που πιστοποιούν την ποιότητα της ζωής, κ. Σιώρας τόνισε ότι στατιστικά στα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί η βρεφική θνησιμότητα και έχει μειωθεί κατά 2 - 3 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης. «Λέμε ότι πάνω από όλα είναι η Υγεία αλλά πρέπει και να το εννοούμε» σημείωσε.
Η κα Δέσποινα Σπανούαντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την 24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα επεσήμανε ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος και σε απόγνωση, αλλά και ότι αυτό δεν έχει εκφραστεί ακόμη, αναγνωρίζοντας ότι παρότι έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα,  αυτές  δεν ήταν ανάλογες των αναγκών στη δύσκολη συγκυρία. «Εφαρμόζεται το δόγμα του σοκ» σημείωσε η κα Σπανού «χτυπούν συνέχεια τον κόσμο για να μην προλαβαίνει τα απανωτά χτυπήματα και να αντιδράσει» είπε,  εκφράζοντας ωστόσο  την πεποίθηση  ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει συνείδηση η ανατροπή αυτών των πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εκφράζουν. «Ο κόσμος δεν διεκδικεί απλά ένα συνδικαλιστικό του αίτημα, ένα νέο π.χ. επίδομα, διεκδικεί να πάρει την ζωή του πίσω και να υπάρχει παιδεία, υγεία γιατί διαλύονται οι κοινωνικές δομές του κράτους» τόνισε η κα Σπανού συνεισφέροντας την δική της άποψη στη συζήτηση για το τι δημόσιο θέλουμε, λέγοντας ότι θέλουμε ένα δημόσιο που να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι οικοδομεί  μία εφιαλτική κοινωνία στην οποία λίγοι θα έχουν τα πάντα και πολλοί άνθρωποι τίποτε. «Ένα δημόσιο το οποίο ποτέ δεν το είχαμε αναπτυγμένο, τώρα το καταργούμε και εντελώς» συμπλήρωσε.
Ο κ. Νίκος Αδαμόπουλοςπρόεδρος του Συλλ. εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Τ. Αυτοδιοίκησης το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν με ένα πολύμορφο αγώνα,  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από τον καινούργιο χρόνο έρχονται χιλιάδες απολύσεις και ότι με το αίτημα αυτό θα χρειαστεί «να οργανώσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον αγώνα μας» ανέφερε  ο κ. Αδαμόπουλος σχετικά με τα επόμενα βήματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά.
Ιδιαίτερης σημασίας η συμμετοχή στην απεργιακή εκπομπή του  κ. Γ. Ζαφειράτου, υπάλληλου ΙΔΑΧ του δημοσίου, που τώρα βρίσκεται υπό την απειλή της απόλυσης. Ο ίδιος μας μίλησε για την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των υπαλλήλων Διοικητικού ΔΕ Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κάνουν ωστόσο την ίδια ακριβώς δουλειά αντίστοιχα με τους μόνιμους και για την υπουργική εγκύκλιο που τους διαγράφει αυτόματα από το σύστημα, όπως και τον ίδιο, εργαζόμενο σε αυτή την θέση μετά από δώδεκα χρόνια δουλειάς. Χαρακτήρισε τον τρόπο αυθαίρετο αφού «δεν προηγήθηκε ούτε καν η αξιολόγηση όπως λεγόταν». Δήλωσε ότι βρίσκει πολύ ενθαρρυντικό που ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τέτοιες αλλαγές δεν προσφέρουν τίποτε στην κοινωνία και ότι αντίθετα  με αυτόν τον τρόπο προστίθενται κι άλλοι άνθρωποι στην ανεργία. Ο ίδιος παντρεμένος με την σύζυγό του άνεργη, προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε πως «χρειάζεται δύναμη και για να δοθεί ένας αγώνας επιβίωσης πλέον. Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, ο κόσμος όμως απέναντι στις αυθαιρεσίες πρέπει να δώσει την δική του απάντηση» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: