Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Το συνολικό, πρέπει να υπερτερεί του μερικού


Την Τετάρτη υπάρχει 24ωρη γενική απεργία σε όλο το δημόσιο και υπάρχουν κλάδοι που απεργούν μέρες πιο πριν, (όπως η ΠΟΕ ΟΤΑ), αλλά και κλάδοι που πάνε για να συνεχίσουν, (όπως οι συγκοινωνίες). Η ΓΣΕΕ συμμετέχει με στάση εργασίας, αντί για απεργιακή κλιμάκωση. Την ίδια ώρα,  η κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη προχωρά σε κρεσέντο περικοπών παντού και ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

Στα ΜΜΕ, η Τετάρτη είναι μέρα με κάποιες στάσεις εργασίας για την πραγματοποίηση συνελεύσεων (πχ ΕΡΤ, Βραδυνή), αλλού σαν συνέχεια πολυήμερων κινητοποιήσεων (πχ επικοινωνία 94 FM) και αλλού σαν διευκόλυνση για συμμετοχή σε εκλογές (πχ ΕΠΗΕΑ). Προφανώς σε όλες τις περιπτώσεις τα προβλήματα και υπαρκτά είναι και σοβαρά και δημιουργούν ανάγκες συζήτησης και οργάνωσης της συλλογικής δράσης.

Εκτιμούμε όμως ότι το συνολικό, πρέπει να υπερτερεί του μερικού και η ανατροπή των μνημονίων και των υποστηρικτών του, επιβάλλει συμπόρευση με το συνολικό εργατικό κίνημα. Συνεπώς η «αγνόηση» των κεντρικών μαχών που ήδη έχουν ανοίξει, δεν βοηθάει στην προώθηση των διεκδικήσεων. Άλλωστε, αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα , που δημιουργήθηκαν από όλες τις πρόσφατες επιλογές της συγκυβέρνησης (μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κλπ), αλλά και των συγκεκριμένων μονοκομματικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια: