Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ασφαλιστικό: ανάγκη κλιμάκωσης έξω από συντεχνιασμούς και με διαδικασίες βάσης

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για το ασφαλιστικό που διοργάνωσαν οι Financial Crimes την Παρασκευή 14/12/2012 στην ΕΣΗΕΑ με συμμετοχή καλεσμένων από χώρους εκτός των ΜΜΕ. Κοινή συνισταμένη της συζήτησης, ήταν στο κεντρικό επίπεδο η ενίσχυση και η κοινή δράση με διαδικασίες βάσεις, ώστε να ξεπεραστούν συντεχνιακές και διχαστικές αντιλήψεις και συνολικά το εργατικό κίνημα να δράσει για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών πολιτικών, που σημαίνει και ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών τους εκφραστών, χωρίς να συνδέουμε μονοσήμαντα και πολύ περισσότερο να περιορίζουμε αυτό το στόχο, με την προσμονή της όποιας εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικά, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων η εμφάνιση με μαζικούς όρους του ΔΠΥ (μπλοκάκι) και των «αυτοαπασχολούμενων», που με σκλήρυνση της φορολόγησης, οδηγεί πολύ κόσμο στη ζώνη του λυκόφωτος εργασιακά και ασφαλιστικά, πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Κοινός τόπος ήταν ότι μετά από μια πρώτη συζήτηση, τα σχήματα και οι αγωνιστές που κινούνται στους κλάδους αυτούς, αλλά και ευρύτερα, θα πρέπει να συνδιοργανώσουν μετά τις γιορτές μια μεγάλη εκδήλωση δουλεύοντάς την παράλληλα σε όλους τους κλάδους για να φτάσει το μήνυμά της όσο γίνεται μακρύτερα.
Παραθέτουμε μερικά σημεία από τις εισηγήσεις των καλεσμένων και ολόκληρες τις εισηγήσεις των δημοσιογράφων-εισηγητών.

1)Δημήτρης Πετρόπουλος: ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Στην Αττική ο ΕΟΠΥΥ έχει μόλις έξι παιδιάτρους. Πρακτικά τέτοια φαινόμενα σημαίνουν ότι δεν έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι τρομακτικό το μνημόνιο3 που προβλέπει σύνταξη στα 67 με 40 έτη ασφάλισης. Πρακτικά καταργεί τις συντάξεις. Στο ταμείο μας 3,7 δις αποθεματικά, με νόμο τα έκαναν ομόλογα. Κάποιοι ξεφορτώθηκαν ομόλογα, τα πήρε η ΤτΕ και τα ταμεία.
Το 28% των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας, δεν έχουν μπορέσει να πληρώσουν τις εισφορές τους και αυτό με τις αλλαγές στο φορολογικά θα επιδεινωθεί. Αν αφήσουμε τις ηγεσίες των κλάδων μας να έχουν την πρωτοβουλία, τότε ο καθένας θα παίξει το δικό του συντεχνιακό παιχνίδι και δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πρέπει να ξηλωθούν τα μνημόνια, οι τρόικες και οι εκφραστές τους, με ένα συνολικό κίνημα ανατροπής.


2)Κώστας Παπαδάκης: Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας πρώην μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Δε νοιώθουμε ένοχοι για το ότι είχαμε χτίσει ταμεία που είχαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών και τώρα καταρρέουν. Ο αντίποδας του αίσχους, είναι το μνημόνιο3 με τα 40 έτη εργασία και σύνταξη στα 67. Όλα τα αποθεματικά των ταμείων που μπαίνουν στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ, εξανεμίζουν την προοπτική της σύνταξης.
Δημιουργούν συνθήκες επιδρομής της ιδιωτικής ασφάλισης, αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας. Θα πρέπει να δούμε την αποδέσμευση της κοινωνικής ασφάλισης από τη σχέση εργασίας, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης της ανεργίας στην Ε.Ε.


3)Βασίλης Συλαϊδής: μέλος Δ.Σ. Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Ταξική Ενότητα


Οι οικονομολόγοι του συστήματος, επικαλούνται τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού για να δικαιολογήσουν την αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία. Αποκρύπτουν όμως ότι και εκεί που κυριαρχούσαν οι μορφές ιδιωτικής ασφάλισης και εκεί (όπως πχ στις ΗΠΑ) οδηγούνται σε κατάρρευση.
Αποκρύπτουν επίσης ότι όταν κατέρρευσαν οι χώρες του ανατολικού μπλοκ και εφαρμόστηκαν και εκεί συνταγές αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος ασφάλισης, μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής κατά 10 με 15 χρόνια, κάτι στο οποίο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα.




4)Νάσος Μπράτσος: μέλος γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (ΑΡΠΑ)

Αυτές τις μέρες, ακούσαμε και διαβάσαμε ότι εξαιρείται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, το «ταμείο των δημοσιογράφων» και μέσα σε τόσες λίγες λέξεις, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσα πολλά ψέματα και παραπληροφόρηση μπορούν να χωρέσουν.
Πρώτον
Στον ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ενταγμένο το σύνολο των δημοσιογράφων,αλλά ένα μέρος τους. Άλλοι είναι στο ΤΕΑΣ, άλλοι στα ταμεία του περιοδικού τύπου, που μπήκαν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΑΠ, άλλοι είναι στα ιντερνετικά ΜΜΕ με ψευδεπίγραφες ειδικότητες και άλλα ταμεία, άλλοι είναι «μαύροι», «δόκιμοι»και άλλοι οδεύουν στον ΟΑΕΕ.
Δεύτερον
Στον ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ενταγμένοι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και ένα μέρος (όχι το σύνολο) διοικητικών και τεχνικών. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν (και επιμένουμε ακόμα) είχαμε εκφράσει την άποψη, ότι κακώς οι συνάδελφοί μας από την ΕΦΕ, την ΕΤΕΡ και την ΕΤΙΤΑ, είναι έξω από το σύστημα αυτό.
Προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή για το ταμείο «των δημοσιογράφων»?
Κατά τη γνώμη μας σκόπιμα, για να συνδέεται στις συνειδήσεις των πολιτών, το ταμείο, με τα όσα πράττουν καλοταϊσμένοι μνημονιακοί παπαγάλοι,κυρίως από τις τηλεοράσεις και να δημιουργούνται αρνητικοί συνειρμοί «για τα λαμόγια, που πάνε να μείνουν στην απέξω, την ώρα που ο κόσμος πεινάει». Έτσι εκτιμούν ότι θα διευκολυνθεί η λεηλασία του ταμείου, στα πλαίσια της γενικής επέλασης και κλοπής σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κλάδων, μέσα κι έξω από τα ΜΜΕ.
Τακτική διαίρει και βασίλευε, χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση και λάσπη.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται μόνο η τρικομματική κυβέρνηση?
Απαντάμε όχι και δείχνουμε με το δάχτυλο, τα παραρτήματά της μέσα στα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ, που όπως και σε άλλους χώρους, επιχειρούν να κρυφτούν, μήπως και ξεγελάσουν κανέναν αφελή.
Θυμίζουμε
Τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τροπολογία που θα εφάρμοζε το αγγελιόσημα στα ιντερνετικά ΜΜΕ και κατά συνέπεια θα βοηθούσε στην ασφαλιστική-εργασιακή εξομοίωση των εργαζόμενων σε αυτά με το σύνολο των συναδέλφων τους σε ραδιόφωνα-τηλεοράσεις-εφημερίδες. Υπήρχαν τότε, την περίοδο της μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, συνδικαλιστές, που μπροστά σε άλλα ασφαλιστικά ζητήματα που ήταν ανοιχτά, εξέφραζαν την άποψη, ότι"τρία θα μας πάρουν από τα ταμεία, τρία θα μπουν από την ένταξη του αγγελιόσημου στο ίντερνετ, ας μην αντιδράσουμε, γιατί θα ρεφάρουμε και θα έχουμε και θετικό πρόσημο".
Τι έγινε τελικά?
Και χέρι στα ταμεία μπήκε και η τροπολογία έγινε γαργάρα και οι απαιτούμενες εκείνη την εποχή κινητοποιήσεις πάγωσαν, μπροστά στις δοσοληψίες με την κυβέρνηση.
Χρειάζεται να θυμίζουμε συνεχώς τα αποτελέσματα αυτών των αυταπατών γιατί με περισσό θράσος οι υποστηρικτές τέτοιων λογικών, δεν έχουν κάνει ούτε καν την αυτοκριτική τους.
Την ίδια ώρα, μέσα στα ταμεία
Αντίστοιχης πολιτικής προέλευσης διαχειριστές των ταμείων,για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της κρίσης, «ξεφορτώνουν το καράβι» από αυτό που θεωρούν «βαρύ φορτίο».
Άνεργοι συνάδελφοι (και εμείς μιλάμε για τους πραγματικούς, όχι για διάφορους επαγγελματίες και πολύπλευρα επιδοτούμενους-έχουμε υπόψιν μας συγκεκριμένες περιπτώσεις από την αυλή του μνημονιακού μπλοκ) βιώνουν το κλείσιμο ασφαλιστικών μερίδων, αυτασφαλισμένοι (χαμηλών εισοδημάτων) στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ ανακαλύπτουν ότι τους έχει κοπεί η ασφάλιση χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί, γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην καταβολή των ασφαλίστρων.
Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτό το βιολί. Όσοι συνάδελφοι βιώνουν απολύσεις, απληρωσιές, προβλήματα εργασιακής φύσης να μην αντιμετωπίζονται σαν βάρος για το ταμείο, αλλά σαν μάχιμο δυναμικό τραυματισμένο στη μάχη, που πρέπει να στηριχτεί. Ταυτόχρονα να κλιμακωθεί κάθε διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για στήριξη των ανέργων (πχ επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, κλπ).
Καταγγέλλουμε τη συνειδητή πολιτική επιλογή των απολογητών του μνημονίου μέσα στα σωματεία των ΜΜΕ, να μετατρέπουν τα σωματεία, αντί για όργανα πάλης σε «ΜΚΟ» και «πτωχοκομεία» και μάλιστα περιορισμένων δυνατοτήτων,αφού τα οικονομικά τους συρρικνώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αφήνοντας στην απέξω τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες και επιχειρώντας να τις μετακυλίσουν σε διοικήσεις σωματείων.
Την κατάσταση επιδεινώνει σε επίπεδο κλίματος στον κλάδο, η διαχείριση των ταμείων μας, που στον ΕΔΟΕΑΠ οδήγησε σε μια θυελλώδη γενική συνέλευση.
Τα ταμεία και αυτά των ΜΜΕ και ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες των «κουρεμάτων», τις μείωσης των μισθολογίων και την επέκταση της ελαστικής εργασίας, άρα τη μείωση των εισφορών, την ανασφάλιστη εργασία, τις πειρατικές συμπεριφορές της εργοδοσίας που παράνομα και προκλητικά κατακρατεί εισφορές που πρέπει να καταβληθούν στα ταμεία και την προκλητική στήριξη της πειρατείας από την κυβέρνηση, προς αυτούς που θεωρεί ότι θα συμβάλλουν «στην ανάπτυξη».
Τελικά τα ταμεία μας είναι «ευγενή»?
Λέτε να νοιώθουν «αριστοκρατία» οι απλήρωτοι της Αυριανής,του επικοινωνία, του Κέρδους, του Αδέσμευτου Τύπου, οι εν επισχέσει σε διάφορα ΜΜΕ, οι υπό απόλυση και οι υποψήφιοι για νέες περικοπές, οι μπλοκάκηδες, ή οι άνεργοι?
Λέτε να νοιώθουν «αριστοκρατία» οι δικηγόροι με τις ελάχιστες παραστάσεις το μήνα, οι εργαζόμενοι σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία να νοιώθουν το ίδιο με το μεγάλο τους αφεντικό? Ή μήπως οι ασκούμενοι?
Δεν υπάρχουν «ευγενή ταμεία», υπήρξαν όμως αυτοαποκαλούμενοι«ευγενείς των ταμείων», που ήταν όσοι επεδίωκαν σχέσεις παρακοιμώμενου με τις κυβερνήσεις και τα εργοδοτικά κέντρα, απολαμβάνοντας πολυθεσίες, pay roll, διευθυντικές θέσεις, αργομισθίες και κάθε είδους ασυλία.
Δεν θέλουμε να «σωθούμε» εμείς και να πνιγούνε όλοι οι άλλοι, θέλουμε ασφάλιση και περίθαλψη που να αντιστοιχεί στην προσφορά, τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια του κόσμου της δουλειάς και των συνταξιούχων, σε όλους τους κλάδους και μέσα σε αυτή τη λογική και για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Εμείς αναζητούμε και βρίσκουμε τον κόσμο της δουλειάς, ακόμα και μέσα στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», μακριά από συντεχνιασμούς για να δείξουμε ότι υπάρχουν φωνές αντίστασης, διαθέσεις κλιμάκωσης, κατευθύνσεις μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής-αντεργατικής πολιτικής, χωρίς να περιμένουμε αμφίβολους εκλογικούς μεσσίες. Για να ανατρέψουμε τα μνημόνια και τους εκφραστές τους.


5)Μωυσής Λίτσης: ταμίας ΔΣ ΕΣΗΕΑ εκλεγμένος με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή»

Στην αρχή ήταν το «PSI του 21%», το αρχικό πρώτο κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (Ιούλιος 2011) για το οποίο δεν είχαν ακουστεί και πολλές αντιρρήσεις από τις ηγεσίες των ασφαλιστικών μας ταμείων(ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ). Aν ήταν να σωθεί η πατρίδα…
Ύστερα ήλθε το Μνημόνιο Δύο, με κούρεμα 70%. Τότε οι διοικήσεις των ταμείων ξύπνησαν…
Άρχισαν τα επαναστατικά λόγια. Τις συσκέψεις…Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κάνει έκτατη γενική συνέλευση με πρωτοφανή συμμετοχή για τα τεκταινόμενα του κλάδου, ο οποίος με πλειοψηφία 54% εγκρίνει τις δύο διαφορετικές προτάσεις για κλιμάκωση-η μία πρωτοβουλίας μελών του μεικτού συμβουλίου, η άλλη από την συνδικαλιστική παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ. Κι’ όμως τίποτα δεν έγινε. Απεναντίας η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προχωρά σε μία υποτίθεται ανάληψη για τη σωτηρία των αποθεματικών του ταμείου εν κρυπτώ, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση της γενικής συνέλευσης και τη κατακραυγή των ασφαλισμένων. Η ίδια η ηγεσία δίνει τώρα μάχη για τα κεκτημένα…
Το Μνημόνιο Τρία ολοκληρώνει την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Τα «ευγενή» ταμεία σπρώχνονται στον καιάδα του ΕΟΠΥΥ, όχι για να αναβαθμιστεί το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά για να καλυφθούν με ξένα κόλλυβα οι μαύρες τρύπες. Η ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι τίποτα λιγότερο από δέσμευση των αποθεματικών τους-αποθεματικά που δημιουργήθηκαν από το υστέρημα των εργαζομένων και όχι από εισφορές του δημοσίου. Ακολουθεί πιθανότατα και κούρεμα των όσων ομολόγων έχουν απομείνει…
Το αγγελιόσημο, το οποίο αποτέλεσε για χρόνια «υποκατάστατο» της εργοδοτικής εισφοράς, καταργείται… Κινδυνεύει ακόμη και η λειτουργία της ΕΣΗΕΑ και των «αδελφών» σωματείων αφού το αγγελιόσημο είναι σχεδόν η μοναδική πηγή εσόδων.
Η πρώτη απόπειρα του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση του κλάδου. Το μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για πρώτη φορά ομόφωνα με την παρουσία περισσότερων από 40 συναδέλφων, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της απεργίας, σε μία μάλιστα εβδομάδα που η χώρα συγκλονίζονταν από απεργιακές κινητοποιήσεις για να μη ψηφιστεί το Μνημόνιο Τρία. Ακόμη και συνάδελφοι που τάσσονταν στη συνέλευση του Φεβρουαρίου υπέρ μιας «συμβιβαστικής» λύσης με τους εργοδότες, που προειδοποιούσαν «μην τολμήσει η ΕΣΗΕΑ να απεργήσει με τη ΓΣΕΕ», τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της απεργίας.
Ο ΕΔΟΕΑΠ άλλωστε ενώνει όλους. «Αριστερούς» και «δεξιούς», «αναρχικούς» και «εξουσιαστές», αν και αφήνει μεγάλος μέρος συναδέλφων μας απέξω(μπλοκάκια κλπ). Όλοι όσοι εργαζόμαστε στον τύπο, έχουμε επωφεληθεί από τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών μας ταμείων, χάρη στο υστέρημα προηγούμενων και νυν γενεών. Υστέρημα που θέλει η κυβέρνηση των τροϊκανών να λεηλατήσει για τη σωτηρία των τραπεζών. Κάποιοι καλλιεργούν αυταπάτες για «επανακεφαλαιοποίηση» των ταμείων μας, όπως θα γίνει με τις τράπεζες. Αυτοί που λεηλάτησαν με PSI και υποχρεωτικές διατάξεις τα αποθεματικά μας θα γυρίσουν λεφτά από την άλλη..
H δυναμική του κλάδου γία απεργία διαρκείας σπαταλήθηκε, με την πλειονότητα των συνδικαλιστικών ηγεσιών να προκρίνουν την «ανάπαυλα» για την καλύτερη υποτίθεται οργάνωση και ενημέρωση των εργαζομένων… Έκτοτε η αγωνιστικότητα των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών αγνοείται..
Κάποιοι επιμένουν στο «λόμπινγκ». Ελπίζουν ότι η διαπλοκή με νυν ή ερχόμενους κυβερνητικούς εκπροσώπους ή υπουργούς θα σώσει τα ταμεία από την προδιαγραμμένη ήδη από το πρώτο μνημόνιο αναφορά για κατάργηση του αγγελιοσήμου και ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ. Θυμίζουν τα περί διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ευαγγελίζονταν οι τρεις Καμπαλέρος της σημερινής κυβέρνησης: Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Την ώρα που τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη ισοπεδώνονται για χάρη της καπιταλιστικής κρίσης, εμείς θα σώσουμε τα ταμεία με επαφές και εκκλήσεις; Αυταπάτη ή βλακεία;
Εμείς από την πρώτη στιγμή δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Ως Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ταχθήκαμε στην άτυπη σύσκεψη των ενώσεων υπέρ της συνέχισης της απεργίας.
Ψηφίσαμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπέρ, χωρίς περικοκλάδες και μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς, παρόλο που κάποιοι από τους υποστηρικτές των κινητοποιήσεων, μιλούσαν διαρκώς στο παρελθόν για «τυφλές απεργίες» και τα σχετικά…
Ψηφίσαμε και υπέρ της στάσης εργασίας και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, λέγοντας ξεκάθαρα πως για μας η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι τίποτα περισσότερο από δήμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Καταθέσαμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναλυτικό σχέδιο δράσης το οποίο ακόμη περιμένουμε να συζητηθεί. Συγκεκριμένα η πρότασή μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με άξονα την προστασία των ταμείων μας από τη νέα λεηλασία αλ-
λά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας(ΣΣΕ, όχι στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών) καθώς και απόκρουση της πολιτικής των μνημονίων η κατάρρευση της δημόσιας παιδείας και υγείας, οι πεινασμένοι συνάδελφοι και μη συνάνθρωποι μας, η μετατροπή της Ελλάδας σε τριτοκοσμική χώρα άραγε δεν μας απασχολεί ως εργαζόμενους;-περιλαμβάνει. Τη σύγκλιση άμεσα γενικής συνέλευσης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες με ταυτόχρονη κήρυξη προειδοποιητικής 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης. Η γενική συνέλευση πρέπει να γίνει σε ημέρα απεργίας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για τοποθετήσεις και αποφάσεις από το σώμα των συναδέλφων. Αυστηρό χρονικό περιορισμό στις τοποθετήσεις.
• Ενημέρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο των συναδέλφων για το τι φέρνει η ψήφιση του Μνημονίου Τρία. Ενημέρωση περί Αγγελιοσήμου για να πάψουν τα δήθεν επιχειρήματα που χρησιμοποιούν υπέρ της κατάργησής τους ακόμη και συνάδελφοι μας.
• Πρόταση μας στην γενική συνέλευση είναι η ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων με διπλό στόχο: Να μην περάσει η κατάργηση του αγγελιοσήμου και η πιθανή μετάταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, με απεργίες διαρκείας και ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου. Επαναφορά των ΣΣΕ, ακύρωση όλων των εφαρμοστικών νόμων που αφορούν το μνημόνιο.
• Κήρυξη Απεργίας με την κατάθεση της τροπολογίας.
• Γενικές συνελεύσεις στα μαγαζιά άμεσα.
• Εναλλακτική ενημέρωση με αξιοποίηση μέσων που εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα(Φλας), έκδοση εφημερίδας και συνεννόηση με άλλα σωματεία πχ ΕΤΕΡ για web radio, web tv κλπ.
• Να κληθεί εγκαίρως το μεικτό ως οιονεί συντακτική επιτροπή για την έκδοση της Αδέσμευτης Γνώμης. Προσκλητήριο για εθελοντική συμμετοχή στην έκδοση της εφημερίδας.
• Στόχος η έκδοση μιας πλήρους κανονικής εφημερίδας που θα προτάσσει τον αγώνα μας αλλά και τον αγώνα όλων των εργαζομένων, έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής κλπ. Διερεύνηση για την δυνατότητα εκτύπωσης και διανομής εν μέσω απεργίας. Διερεύνηση για την έκδοση πλήρους ηλεκτρονικής εφημερίδας ή δημιουργίας ενημερωτικού σάιτ. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί γραπτώς από τις 24/11 όπως είχε άλλωστε αποφασίσει η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.
Εμείς λέμε ναι στην δωρεάν και δημόσια υγεία. Θέλουμε κοινωνική ασφάλιση για όλους. Η ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ είναι μία νέου τύπου λεηλασία που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αναβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών του ελληνικού λαού. Καλούμε τις διοικήσεις των ταμείων να σταθούν στο ύψος τους και να μην συνεργαστούν στην παράδοση των αποθεματικών μας.
Κάτω τα χέρια από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Κάτω τα χέρια από τον ΕΔΟΕΑΠ
Ανατροπή της αντεργατικης πολιτικής κυβέρνησης, Τρόικας και ΔΝΤ τωρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: