Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Όχι στο Μνημόνιο του ΕΔΟΕΑΠ-Ανακοίνωση-Δήλωση των Π. Χριστοδουλίδου-Γ. Αγγέλη


Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ κοινοποίησε, με ανακοίνωσή του, τις αποφάσεις, που πάρθηκαν, κατά πλειοψηφία για τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μισθών των υπαλλήλων του Οργανισμού.
Όπως είναι φανερό από την ανακοίνωση, αλλά και από τις τοποθετήσεις μας, στην τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση, ήμαστε αντίθετοι με τις περικοπές αυτές,  όχι γιατί δεν αναγνωρίζουμε την εξαιρετικά σοβαρή οικονομική κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά, γιατί δεν αναγνωρίζονται οι λόγοι για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο αυτό και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.
Από τα οικονομικά στοιχεία, που αναφέρει η ανακοίνωση, καταγράφεται η ζημιά από το PSI (102 εκ. Ευρώ), αλλά δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στο δεύτερο “κούρεμα”, που έγινε, λίγα 24ωρα μετά το PSI, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και το οποίο έχει κοστίσει αρκετά εκατ. Ευρώ, τα οποία αυξάνονται διαρκώς από τότε μέχρι σήμερα.
Δηλαδή, επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο, η δυσχερής  οικονομική κατάσταση του Ταμείου.
Δεν υπάρχει η παραμικρή καταγγελία της μνημονιακής κυβέρνησης και της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, που φόρτωσε στα ασφαλιστικά Ταμεία τα χρέη του δημοσίου και των τραπεζιτών, την ίδια στιγμή, που συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ληστρική πολιτική απολύσεων και μειώσεων μισθών από τους εργοδότες/εκδότες-καναλάρχες εις βάρος χιλιάδων συναδέλφων μας, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή, στα χρονικά του κλάδου, ανεργία, από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
·     Δεν εντοπίζεται η “διόρθωση” των οικονομικών μας, εκεί από όπου μπορεί να έρθει η απάντηση. Δηλαδή, τα έσοδα του Οργανισμού. Αλλά, οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας επιμένουν κυριαρχικά στις περικοπές δαπανών.
·  Είναι προφανές από τα στοιχεία, που παραθέτει η ανακοίνωση ότι η πολιτική που υιοθετεί το ΔΣ, δηλαδή τις περικοπές δαπανών στην λογική της τρόικα “πληρώνετε με όσα λεφτά έχετε”, τελικά μας οδηγεί αναπόφευκτα σε μία κατάσταση, που ο Οργανισμός θα κόβει σε ...τακτά διαστήματα τις δαπάνες του, με εμφανές το πιθανό τέλος. Ακόμα όμως και στα υπάρχοντα έσοδα,  η είσπραξή τους γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και ρυθμούς που επιβραδύνονται από τις αγκυλώσεις και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, αδιαφορία  άγνοια ή και επικίνδυνη για τον ΕΔΟΕΑΠ  έλλειψη ικανοτήτων και εμπειρίας μεγαλοστελεχών,  που έχει προσλάβει με παχυλούς μισθούς η προηγούμενη διοίκηση.
·  Δεν στηρίζονται οι αποφάσεις σε “μετρημένες” (με αναλογιστική μελέτη) οικονομικές εκτιμήσεις,  που να αποδεικνύουν ότι ο Οργανισμός με τα μέτρα αυτά γίνεται βιώσιμος ή έστω για πόσο  χρονικό διάστημα είναι βιώσιμος.
Το ΔΣ αναφέρεται σε αναλογιστικές μελέτες (2011) που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, αφού αφορούν την περίοδο πριν το PSI και την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του οργανισμού από την μνημονιακή κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό στερεί τις αποφάσεις,  που πάρθηκαν, από την απαραίτητη εγκυρότητα, όσο αφορά τις εκτιμήσεις για το μέχρι πότε αρκούν τα διαθέσιμα του Οργανισμού, τα οποία απομονώνονται σαν οικονομικό αποτέλεσμα από τα όσα μπορούν να γίνουν, στο μεταξύ, στον τομέα εσόδων.
Και αυτό προφανώς γίνεται προκειμένου να λειτουργήσουν τα μεγέθη αυτά σαν «εκβιαστική» απειλή απέναντι στα μέλη-μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ.
Επιπλέον, αν και το ΔΣ έχει αποδεχθεί ομόφωνα την πρότασή μας, να τεθούν οι αποφάσεις, που θα πλειοψηφήσουν, στην δοκιμασία ενός δημοψηφίσματος, στο οποίο θα εκφρασθεί η συλλογική γνώμη των συναδέλφων (που δεν μπορούσε καταστατικά να εκφρασθεί στην Γενική Συνέλευση), εν τούτοις, η διοίκηση αρνείται να το κάνει, παραβιάζοντας ειλημμένες αποφάσεις.
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν αναιρεί την αρμοδιότητα του Συμβουλίου να αποφασίζει και να εφαρμόζει αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με την παροχή επικουρικής σύνταξης ή τις δαπάνες υγείας.
Στον τομέα Υγείας, στο ΤΥΠ έχουμε προχωρήσει - με την συμφωνία του ΔΣ και την μεγάλη και αξιέπαινη  προσπάθεια των εργαζόμενων του Οργανισμού - σε σημαντική συμπίεση των δαπανών, που προέρχεται κυρίως από τις αλλαγές στις συμβάσεις με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, κ.λ.π.), χωρίς μείωση των υπηρεσιών που παρέχουν και σε πολλές περιπτώσεις, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες αυτές.
 Οι διαδικασίες για νέες συμβάσεις με όλα τα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει και το αργότερο,  στις αρχές του 2014 για κάποια νοσοκομεία θα έχουν ολοκληρωθεί.
Στόχος είναι να ωφεληθούν και οι μέτοχοι και το Ταμείο μας.
Ήδη προωθούνται προς έγκριση από το Δ.Σ και προς υπογραφή συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα, με σημαντικό  όφελος και για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τον ΕΔΟΕΑΠ.
 Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να περιορισθούν – και περιορίζονται - οι διαρροές χρημάτων του οργανισμού μέσα από διαδικασίες αντίθετες με την δεοντολογία λειτουργίας του ΤΥΠ.
Για  όλους τους παραπάνω λόγους αρνηθήκαμε να υποστηρίξουμε και καταψηφίσαμε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: