Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συγκεριμένες παρεμβάσεις σε "κουφούς" αποδέκτες

Σημεία της ομιλίας του Γιάννη Αγγέλη (ταμίας ΕΣΗΕΑ, έκλεγμένος με την Πρωτοβουλία για την ανατροπή) στη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ:


- Αν είχατε ήδη παραιτηθεί (το ΔΣ) τώρα θα μπορούσαμε να συζητάμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε με νέους τις απώλειες του ταμείου από την μνημονιακή πολιτική και την κυβέρνηση και την αναίρεση όλων των αποφάσεων για την περικοπή των παροχών του ταμείου σε άνεργους και εργαζόμενους του κλάδου.

- Δεν ισχύει η εικόνα που έδωσε το ΔΣ για πολλά οικονομικά στοιχεία όπως ότι έκανε τις πέντε αναλήψεις ομολόγων (25 εκ. ευρω) από λογαριασμό διαχείρισης διαθεσίμων καθώς τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο μοναδικός λογαριασμός είναι αυτός του Κοινού Κεφαλαίου (Κ.Κ.) ο οποίος με βάση τον νόμο επενδύει τα διαθέσιμά του σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

- Δεν ισχύει ο ισχυρισμός του ΔΣ ότι δεν γνώριζε ότι κάνοντας τις αναλήψεις αυτές ρευστοποιούσε ομόλογα από το Κ.Κ. καθώς ήδη στην ανακοίνωση του ΔΣ του Απριλίου (νομίζω 23/4) αναφέρεται ότι τα αποθεματικά είναι επενδυμένα σε ομόλογα.

- Δεν εξηγείται πουθενά ποιο ήταν το κίνητρο για τις ρευστοποιήσεις αυτές των 25 εκ. ευρώ και το ΔΣ εξακολουθεί να μη δίνει καμία εξήγηση. Η αναφορά ότι χρειάζονταν για πάγιες και λειτουργικές ανάγκες είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική καθώς την ίδια στιγμή όπως φαίνεται στα στοιχεία που έδωσε το ΔΣ υπήρχαν περισσότερα από 40 εκ. ευρω σε καταθέσεις σε τράπεζες, στα οποία θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα
τρέχοντα έσοδα από αγγελιόσημο για να διαπιστώσει ότι τα διαθέσιμα ήταν πολύ περισσότερα από όσα χρειαζόταν ο ΕΔΟΕΑΠ για να λειτουργήσει.

- Είχε ήδη αρχίσει η πορεία προς τις εκλογές γεγονός που είχε αυξήσει την αβεβαιότητα και κατά συνέπεια είχε αρχίσει η μεγάλη πτώση των τιμών των ομολόγων. Αυτό και μόνο αρκούσε να αποτρέψει την διοίκηση του ΔΣ από το να ρευστοποιήσει στην χειρότερη τιμή τα ομόλογα. Πολύ περισσότερο που το ταμείο μας δεν έκανε αυτό που είχαν κάνει άλλα ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα δηλαδή πριν αρχίσει η διαδικασία του PSI.

- Παράδοξο επίσης είναι ότι ρευστοποιήθηκαν ομολογα από το αποθεματικό του ΚΚ και όχι από τα περισσότερα από 30 εκ. ευρώ σε ομόλογα που έχει ο ΕΔΟΕΑΠ σε τράπεζες (για τα οποία πληρώνει φύλακτρα). Με άλλα λόγια το ΔΣ αρνείται να δώσει μία σαφή απάντηση για την "γκρίζα περίοδο" Μαρτίου - Απριλίου στην διάρκεια της οποίας προχώρησε
σε ρευστοποιήσεις ομολόγων με τις οποίες "χάθηκαν" περισσότερα από 25
εκατ. Ευρω, παρά το γεγονός ότι στην περίοδο αυτή δεν χρειαζόταν τα χρήματα αυτά και η στιγμή αυτή ήταν η χειρότερη για να το κάνει εξ αιτίας της πολύ χαμηλής τιμής τους.


* Στο σημείο αυτό και για τα όσα είχαν προαναφερθεί ζήτησα και πάλι τονδιαχειριστικό έλεγχο του ΕΔΟΕΑΠ με την πρωτοβουλία και την ευθύνη των ενώσεων και την παραίτηση του ΔΣ

Σαν ενημερώνω επίσης οτι με πρότασή μας που έγινε ομοφωνα δεκτή το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει δεσμευτεί να ζητήσει προφορική και γραπτή ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για όλα όσα αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ και την διαχείριση των αποδεθματικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: