Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΣΠΗΤ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ενωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου. Η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων Συντακτών “Παρατύπως”, στην οποία συμμετείχαν οι Financial Crimes, κατάφερε να κερδίσει δύο έδρες στο νέο ΔΣ από μία που είχε στο προηγούμενο.
Οι εκλογές ήταν έκτακτες, αποτέλεσμα της μαζικής καταψήφισης του προϋπολογισμού που είχε κατεβάσει το προεδρείο για το 2012 σε γενική συνέλευση της Ενωσης στα τέλη Μάρτη. Ετσι εκφράστηκε η οργή της βάσης για την αδυναμία της ηγεσίας να απαντήσει στις επιθέσεις των εργοδοτών τα δύο τελευταία χρόνια των μνημονίων.
Παρά την πτώση της συμμετοχής, η ίδια διάθεση εκφράστηκε στις εκλογές. Οι δύο παρατάξεις, Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων και Δημοσιογραφική Ανανέωση, που σχημάτιζαν το προηγούμενο προεδρείο, πλήρωσαν τη συμβιβαστική τους στάση χάνοντας ψήφους και έδρες ακόμα και μετά την επιλογή τους να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο. Η Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων, που διεκδικούσε την ηγεσία από τη θέση της μη συμμετοχής της στη διαχείριση του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια αλλά στην ουσία έχοντας τις ίδιες συμβιβαστικές θέσεις, δεν κατάφερε να κερδίσει από την απογοήτευση που έφερε το απερχόμενο προεδρείο.
Αυτό δε σημαίνει ότι η πίεση της βάσης πρέπει να σταματήσει μετά τις εκλογές. Αντίθετα χρειάζεται να κλιμακωθεί ενάντια στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποτίμησης των αγώνων και του συμβιβασμού που θα προσπαθήσουν ξανά να αδρανοποιήσουν τον κλάδο. Η ενισχυμένη παρουσία του Παρατύπως θα παίξει ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, για την αγωνιστική κατεύθυνση της Ένωσης.
Τα αποτελέσματα αναλυτικά (σε παρένθεση του 2010) είναι τα εξής:
Ψήφισαν 440 (571),
Εγκυρα 436 (546).
Ελαβαν,
Δημοσιογραφική Ανανέωση και Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων 151 ψήφοι και 3 έδρες (141 και 2 και 124 και 2 αντίστοιχα),
Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων 142 ψήφοι και 3 έδρες (από 134 και 2),
Παρατύπως 89 ψήφοι και 2 έδρες (από 110 και 1),
Εντύπως 21 ψήφοι και 1 έδρα (-),
ΔΑΣ 18 ψήφοι (από 19),
Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι 12 ψήφοι (από 18), Ανεξάρτητος 3 ψήφοι (-).

Δεν υπάρχουν σχόλια: