Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Για τα ιντερνετικά ΜΜΕ και την δήθεν πρακτική άσκηση


Αναρτούμε πρόταση προς την ΠΟΕΣΥ για τα ιντερνετικά ΜΜΕ και σας ενημερώνουμε για τα επιχειρήματά μας-τι ζητάμε να διεκδικήσει η ΠΟΕΣΥ προς την κυβέρνηση (υπ.Παιδείας)
Εκεί που η πρακτική άσκηση γίνεται με νόμιμο τρόπο (δηλαδή ο πρακτικάριος είναι ασφαλισμένος και υπάρχει γραπτή σύμβαση)να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης του ΜΜΕ στο οποίο πηγαίνει. Πχ ΜΜΕ που έχει απολύσει μαζικά συναδέλφους, ή έχει απλήρωτους για καιρό συναδέλφους να μην δικαιούται να δέχεται πρακτικάριους γιατί εκεί πάει αλλού η δουλειά. Επίσης ο αριθμός των πρακτικάριων να έχει πλαφόν, δεν μπορεί να είναι πιο πολλοί οι δόκιμοι και λιγότερα τα μισθολόγια.
Εκεί που είναι ψευδεπίγραφη η δήθεν πρακτική άσκηση, δεν το συζητάμε καν και ανασφάλιστη εργασία στις πιο πολλές περιπτώσεις και ψευδείς δηλώσεις για πρακτική άσκηση, αφού προϋποθέτει την ύπαρξη γραπτής σύμβασης.
Έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία (αναρτήσεις mμε υπογραφές σπουδαστών) για διετείς !!! "πρακτικές ασκήσεις", που υποκρύπτουν ανασφάλιστη εργασία.





Προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ 2/7/2012

Συνάδελφοι

εδώ και ένα χρόνο, σας έχουμε καταθέσει πρόταση με στόχο την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και υποαμειβόμενης εργασίας στα ιντερνετικά ΜΜΕ, υπό το πρόσχημα ψευδεπίγραφων «πρακτικών ασκήσεων» σπουδαστών. Χρεωθήκαμε να διερευνήσουμε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει η ΠΟΕΣΥ και έγκαιρα σας κάναμε γνωστό ότι χρειάζονταν, ανάμεσα στα άλλα, συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας που εποπτεύει Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ώστε να μπουν και να εφαρμοστούν κανόνες, αλλά και να μην παραβιάζονται οι ήδη υπάρχοντες.
Από το Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι σήμερα δεν κάνατε απολύτως καμία κίνηση στο επίπεδο αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι στο γενικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2011ανακοινώσατε και τη σύσταση επιτροπής για τα ιντερνετικά ΜΜΕ. Στο διάστημα αυτών των μηνών, το πρόβλημα όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά πήρε διαστάσεις.
Κατανοούμε, ως ένα βαθμό βέβαια, το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στον κλάδο (πχ ΑΛΤΕΡ, Ελευθεροτυπία, δημόσια ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ κλπ), όπως και το γεγονός ότι η πολιτική ρευστότητα δεν δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για τον χειρισμό του θέματος.
Όμως είναι καιρός να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία της ομοσπονδίας, σε ένα θεματικό πεδίο που παραμένει χωρίς στοιχειώδεις ρυθμίσεις. Σε ένα πεδίο που, ενώ αποτελεί το μέλλον των ΜΜΕ, έχει μετατραπεί σε δοκιμαστικό σωλήνα για τις νέες εργασιακές σχέσεις, όπου συμβάσεις και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Εκτιμούμε ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα συμβάλλει στην προσπάθεια για πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στα ιντερνετικά ΜΜΕ, αφού περιορίζει την ανασφάλιστη εργασία και βοηθάει σε πιο ομαλή ένταξη νέων συναδέλφων στην αγορά εργασίας.

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ
Γιώργος Κατερίνης-ΕΣΠΗΤ
Φίλιππος Δεργιαδές-ΕΣΗΕΜΘ
Τα μέλη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ
Νάσος Μπράτσος-ΕΣΗΕΑ
Γιώργος Παυλόπουλος-ΕΣΗΕΑ
Απόλλωνας Λιακόπουλος-ΕΣΗΕΑ




ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΡΟΥΣΗ
http://financialcrimesnews.blogspot.gr/2011/07/blog-post_02.html


Eπίσης και εδώ:
http://financialcrimesnews.blogspot.gr/2011/06/flash_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: